Skip to main content
Image

Kerja Sains Di Angkasa

Misi 

Secara asasnya, misi sains angkasa ialah untuk cuba menjawab persoalan mutakhir:
- Bagaimana bumi dan sistem solar beredar- Di manakah kita di dalam Alam Semesta
- Di manakah hala tuju kita
- Dari mana datangnya kehidupan, dan adakah kita berseorangan?
 
Pada masa ini terdapat sembilan misi sains ESA atau European Space Agency sedang berjalan, dari kajian dunia asing, seperti venus, marikh dan bulan Saturn iaitu Titan sehingga kepada melihat asal usul alam semesta itu sendiri.Ini adalah kesimpulan dari misi sains ESA yang sedang dijalankan, samada ia membuat perjalanan antara planet atau pemerhatian dari pelantar bagi melakukan pengukuran saintifik, kapal angkasa ini samada menuju ke suatu destinasi atau sedang melakukan sesuatu.
 
Ulysses
Dilancarkan pada tahun 1990 oleh kapal angkasa, Ulysses adalah misi kerjasama di antara ESA/NSA. Ia telah menghasilkan gambar bulan tiga dimensi (3-D) yang pertama. Ulysses melintasi paling hampir dengan Jupiter buat kali kedua pada bulan Februari 2004, dalam perjalanan di atas dan di bawah lingkaran sistem solar.
 
Teleskop Angkasa Hubble
Dilancarkan pada tahun 1990 oleh kapal angkasa. Teleskop Angkasa Hubble hasil kerjasama di antara NASA/ESA terus melaksanakan kerja yang sangat baik menggunakan peralatan-peralatan baru dan yang telah diubahsuai. Pada tahun 2003, para astronomi Eropah menggunakan Hubble untuk memerhati penyejatan planet ekstra solar ke dalam angkasa di atmosfera buat pertama kali.
 
SOHO
Dilancarkan pada tahun 1995, hasil kerjasam ESA/NASA ini SOHO mengkaji keadaan dalaman Matahari, permukaan yang kelihatan pada mata kasar dan ribut atmosfera, dan di mana angin solar bertiup dalam jarak dekat dengan sistem solar. SOHO dihasilkan untuk beroperasi sehingga tahun 1998, tetapi ia begitu berjaya sehingga ESA dan NASA memutuskan untuk memanjangkan tempohnya umurnya sehingga 2007.
 
Huygens
Huygens akan menjadi kapal angkasa tanpa pemandu yang pertama mendarat di bumi di luar sistem solar - Titan, bulan terbesar Saturn. Data dari huygens menawarkan petunjuk bagaimana kehidupan di bumi bermula. Huygens kini berada di angkasa, menumpang pada kapal angkasa Cassini milik NASA, dan dijangkakan akan sampai di Titan pada tahun 2005.
 
XMM-Newton
Dilancarkan pada tahun 1999, XMM-Newton mengesan lebih punca sinar-X dari satelit sebelumnya dan setakat ini dapat menyelesaikan banyak misteri alam semesta, dari apa yang berlaku di sekitar lubang hitam sehingga kepada pembentukan galaksi di permukaan alam semesta. Ia direkabentuk dan dibina untuk memuat turunkan data dalam tempoh sekurang-kurangnya sedekad.
 
Cluster
Cluster adalah koleksi empat kapal angkasa terbang dalam formasi 5000km jaraknya antara satu sama lain mengelilingi bumi. Ia menghantar isyarat informasi yang terperinci tentang bagaimana angin solar memberi kesan kepada planet bumi dalam tiga dimensi. Dilancarkan pada tahun 2000, kapal angkasa ini dijangka tamat tempoh operasinya pada tahun 2005.
 
Integral
Dilancarkan pada tahun 2002, Integral adalah pemerhati angkasa yang pertama yang dapat memerhatikan objek dalam sinar-Gamma, sinar-X dan cahaya yang dapat dilihat. Ia mengkaji letupan yang dahsyat yang dikenali sebagai letupan sinar-Gamma, bintang bergemerlapan secara tiba-tiba dan lubang hitam. Ia telah berjaya mengesan lima letupan sinar-Gamma di dalam kawasan pandangannya sepanjang tempoh lima bulan.
 
Mars Express
Dilancarkan pada bulan Jun 2003, Mars Express adalah kapal angkasa Eropah meneroka planet Marikh, dan kini telah separuh perjalanan menuju ke destinasinya. Ia mengangkut tujuh alat dan pengangkut pendaratan. Pengkaji-pengkaji orbit mengkaji atmosfera, permukaan dan separa permukaan planet Marikh. Pengangkut pendaratan Beagle 2 akan mencari tanda-tanda kehidupan lampau.     
 
SMART-1
Dilancarkan pada bulan September 2003, SMART-1 adalah "Misi Kecil bagi Kajian Lanjut dalam Teknologi" yang pertama milik ESA. Ia menuju ke bulan menggunakan revolusi ‘enjin ion' dan mengangkut alat-alat miniatur untuk tujuan kajian permukaan lunar. Perjalanannya dijangka berterusan untuk tempoh 16 bulan lagi.
 
 
Links
 
 
Media
 
377_cluster_logo_high.jpg
Cluster II
 
378_huygens_logo_high.jpg
Huygens
 
379_integral_logo_high.jpg
Integral
 
380_marsexpress_logo_high.jpg
Mars Express
 
381_nasa47l.jpg
Hubble Space Telescope
 
382_smart-1_logo_high.jpg
SMART-1
 
384_soho_logo_high.jpg
SOHO
 
385_ulysses_logo_high.jpg
Ulysses
 
386_xmmnewton_logo_high.jpg
XMM-Newton
Bahasa Malaysia