Skip to main content

Ringkasan

Bidang fizik angkasa dan atmosfera sangat erat kaitannya dengan pembangunan aplikasi dan teknologi berasaskan angkasa. Pengawasan tentang persekitaran angkasa dan mempelajari kesan atmosfera terhadap aplikasi berasaskan angkasa adalah benar-benar penting.

Aktiviti dari Organisasi Terkemuka

Laboratory for Atmospheric and Space Physics (LASP) telah di mulakan pada tahun 1948 untuk membangunkan platform yang stabil bagi instrumen pelancaran pesawat roket sub-orbital. LASP menyelesaikan pertanyaan utama dalam pengaruh solar Pengaruh, Sains Atmosfera, Fizik gerakan planet  dan Fizik angkasa. Kredit kepada: LASP

Pengenalan Berkenaan Kajian Atmosfera

Kimia atmosfera mempengaruhi kesihatan manusia, cuaca dan pengeluaran makanan. Ia juga mempengaruhi cara kita melihat dunia, melalui impaknya kepada kuasa penglihatan. Kimia yang ada dalam udara memberi kesan kepada kita dengan setiap nafas yang diambil.

Zarah-zarah terapung  yang terbentuk daripada tindak balas fasa gas mempengaruhi amaun tenaga suria yang sampai ke permukaan bumi. Pengetahuan tentang proses-proses berkaitan amat diminati bukan sahaja oleh pihak kerajaan, bahkan juga industri swasta.

Fakta-fakta menarik tentang atmosfera

HARAP MAAF. MAKLUMAT HANYA DI DALAM VERSI BAHASA INGGERIS

Gravity holds the atmosphere close to the Earth. It is divided into various layers according to differences in temperature:

Subscribe to Fizik Angkasa